Vallis Aurea

Osnovni podaci

Dužina: 101km
Ukupna visinska razlika: 560m
Teren: asfaltna cesta
Težina: 3/3
Potrebno vrijeme: 4h do 5h

Opis ture

Ova staza obilazi cijelu požešku dolinu, legendarnu Vallis Aureu, a počinje i završava u Požegi. Nije jako teška, ali je duga više od 100 kilometara.
Staza kreće izPožege prema Brestovcu gdje se odvajamo prema Pasikovcima. Iz Pasikovaca blagim usponom nastavljamo prema Oljasima i Tornju. U Tornju se odvajamo lijevo prema Biškupcima te vijugavom cestom u podnožju Papuka nastavljamo prema Velikoj. Cestom s nekoliko blagih uzbrdica i nizbrdica iz Velike nastavljamo prema Kaptolu te Vetovu konstantno ravnom cestom. Istim tempom nastavljamo prema Kutjevu gdje vidimo južne padine Papuka i glasovito kutjevačko vinogorje. Po dolasku u Kutjevo srećemo lijevo prema centru, a nedugo za tim na desno prema Bektežu gdje nastavljamo lijevo vijugavom cestom prema Čaglinu. Nakon toga vozimo do Ruševa gdje se nalazi skretanje za poznato izletište Sovski dol. Od Ruševa cesta vodi uglavnom kroz šumu do naselja pred Pleternicom. Iz Pleternice se vraćamo prema Požegi prometnom cestom koju u suprotnom smjeru svojim tokom prati rijeka Orljava.

Karta i visinski profil

Prijavite turu!

Savladanu turu možete prijaviti na dva načina:
1. izravno sa terena koristeći mobilni uređaj preko stranice za članove. Približna točka za prijavu ture je ispred crkve u Ruševu:
Lat: 45.314210, Lng: 18.002771,
2. tako da pošaljete fotografiju na kojoj se vidite vi te crkva u Ruševu u pozadini.
Za detaljnije obrazloženje kliknite na izbornik članovi.

Video info

U videu je korištena glazba:
Lanterna - Achieving Oneness
(Parasol 1995.)

Preuzmite GPS datoteke

Trasu ture možete preuzeti na svoje računalo i pogledati je u Google Earth programu ili je učitati u svoj GPS uređaj.

Preuzmi GPX datoteku Preuzmi KML datoteku

Znamenitosti u blizini

Trg sv. Trojstva

Požegu su još u 19. stoljeću zbog kulture nazvali „slavonska Atena“, a sami barokni Trg sv. Trojstva je središte grada i značajan spomenik kulture. Za Požegu se s pravom može reći da je to grad – spomenik zbog bogate kulturne baštine, koja svjedoči o bogatoj povijesti „Zlatne doline“.
Posebno mjesto zauzima Trg sv. Trojstva sa svojim nepravilnim trokutastim oblikom s boltama i baroknim pilom Presvjetog Trojstva. Na trgu se nalazi i franjevački samostanom s crkvom sv. Duha iz 13. stoljeća, crkva sv. Lovre s freskama iz 14. stoljeća, zgrada isusovačkog kolegija sagrađena 1711., prva zgrada Gimnazije iz 1726., stara Gradska vijećnica i zgrada muzeja.

Vinski podrum Kutjevo

Od nekadašnje rezidencije isusovaca koji se sastojao od samostanske crkve, gospodarskih zgrada i vrtova sačuvani su samo znameniti vinski podrumi. Kutjevački podrum je najstariji vinski podrum u Republici Hrvatskoj i ima tradiciju od gotovo 800 godina. Nastao je izgradnjom srednjovjekovnog cistercitskog podruma 1232. godine, koji je i danas jedan od simbola hrvatske kontinentalne vinske kulture. Uz vinske podrume se veže i legenda o tajnom ljubovanju carice Marije Terezije i baruna Trenka. Naime, legenda kaže da su se noću u vinskom podrumu sastali barun Trenk i carica Marija Terezija, te iz podruma nisu izlazili punih sedam dana.
Kroz povijest su se mijenjali osvajači i vlasnici podruma, no vinska tradicija podruma i kutjevačkog kraja uspjela se sačuvati do današnjih dana, o čemu svjedoče medalje i priznanja struke s mnogobrojnih ocjenjivanja vina.

Crkva Rođenja Blažene Djevice Marije u Kutjevu

U Kutjevo je još 1232. godine Hrvatsko-ugarski kralj Andrija II. poslao cistercite kako bi utemeljili samostan-opatiju. Odmah po dolasku sagradili su samostan i crkvu posvećenu Blaženoj Djevici Mariji u gotičkom stilu. Za vrijeme osmanske vlasti crkva je uništena i tek u 18. stoljeću obnavljaju je isusovci u baroknom stilu. Nova crkva je nastala kao barokna interpretacija srednjovjekovne cistercitske crkve. Kutjevačka crkva time pokazuje puno značenje i vrijednosti cistercitske arhitekture, bez obzira što starija crkva nije očuvana. Današnja crkva zajedno sa parkom-perivojem i dvorcem čini jedinstvenu spomeničku baštinu.
U crkvi je čak dvanaest predmeta zaštićeno kao vrijedni primjerci barokne umjetnosti. Posebno se ističe slika Čudotvorne Gospe Kutjevske ili Marija s djetetom iz 16. stoljeća, koja predstavlja vrlo rijedak kasnorenesansni spomenik. Srednjovjekovna kutjevačka crkva predstavlja posebno mjesto u kulturnoj baštini Hrvatske i ključ gotičke arhi¬tekture u Slavoniji.

Srednjovjekovni grad Kaptol

U srcu Kaptola, kojeg je još u 13. stoljeću osnovala Pečujska biskupija, nalazi se srednjovjekovna utvrda.
Simbol općine i jedan od najvećih i najočuvanijih spomenika iz onoga doba, smješten je u centru općine. Utvrda je u prošlosti rušena, iznova građena i prenamjenjivana. Šesterokutna utvrda s kružnim polukulama i četvrtastom ulaznom kulom građena je u renesansnom stilu, te je bila okružena opkopom ispunjenim vodom. Ostaci koje danas vidimo dio su nekadašnje crkvene institucije Zbornog Kaptola sv. Petra, a u samoj unutrašnjosti utvrde pronađeni su ostaci nekadašnje gotičke crkve. Unutar sjevernog zida utvrde u 18. stoljeću je podignuta danas samo djelomično sačuvana barokna crkva sv. Jurja sa zvonikom. U 19. stoljeću nakon promjene vlasnika crkva je pretvorena u žitnicu. Utvrdu su kroz povijest osvajali Osmanlije, te je osmanlijski vladar Kaptola Dizdar-aga u njoj i stanovao.
Danas ova utvrda predstavlja jednu od najbolje sačuvanih slavonskih utvrda predosmanlijskog vremena, te se u vlasništvu Požeške biskupije obnavlja i vraća u funkciju.

Katedrala sv. Terezije

Nikada se nije saznalo tko je bio graditelj ove izuzetne kasnobarokne katedrale, ali se zna da je nacrt za gradnju poslala sama carica Marija Terezija. Kamen temeljac postavljen je u lipnju 1756. godine, a gradnja crkve završena je nakon sedam godina. O zaslugama carice Marije Terezije i biskupa Thauzyja za izgradnju crkve svjedoči kamena ploča iznad ulaznih vrata u crkvu s uklesanim natpisom iz 1763. godine. Unutrašnjost je uređena u stilu kasnog baroka i rokokoa. Crkvom dominira glavni oltar sv. Terezije koji svojom monumentalnošću predstavlja rijedak primjer barokne i rokoko cjeline u Hrvatskoj, koji je darovao biskup Franjo Thauszy prigodom posvete same crkve. Ljepotu crkve upotpunjuju zidne slike koje su naslikali 1898. i 1899. godine glasoviti hrvatski slikari Celestin Medović i Oton Iveković.

Turistički i ugostiteljski objekti

Restoran - krčma "Ribarska kuća"

"Ribarska kuća" je obiteljsko ugostiteljstvo s tradicijom dužom od pola stoljeća. Uz tradicionalne slavonske specijalitet svakodnevno se poslužuju i jela od svježe slatkovodne ribe i morske po narudžbi, kao i tradicionalne domaće slastice. Također moguće je i probati lignje punjene šunkom i sirom kao izvrstan spoj slavonske i dalmatinske kuhinje.
U vinskoj ponudi su samo najbolja vina kutjevačkog vinogorja.

OPG Majetić

U naselju Venje vinogradar Petar Majetić uredio je izletište s Vinskom kućom, podrumom i kušaonicom vina. U turističkoj ponudi se nude isključivo domaći proizvodi.
Vinska kuća u ponudi ima 13 vrsta sireva, kulen jednoga od najboljih kutjevačkih kulenara Vjenceslava Hruške, i ponudu mesa crne slavonske svinje. U ugodnoj atmosferi nude se domaći specijaliteti i jela pod pekom pripremani po starim recepturama. Noćenje i odmor moguće je u deset dvokrevetnih soba nazvanim prema sortama vina koja nudi Vinska kuća Majetić, kao što su graševina, rajnski rizling, chardonnay, ili crni pinot. Dok je za dječju igru i razonodu na raspolaganju privatno igralište.

Restoran "Schön Blick"

Restoran "Schön Blick" u Vetovu ima dugogodišnju tradiciju pripreme slavonskih specijaliteta. Osim bogate ponude slavonskih specijaliteta i svih vrsta svježe slatkovodne ribe, divljači, te jela po narudžbi i jela sa roštilja u ponudi je i bogati izbor vina kutjevačkog vinogorja. Specijalitet kuće je pijani šaran.
Prenoćište "Schön Blick" pruža mogućnost smještaja u pet bungalova s terasom nad jezerom. Dodatni sadržaji su dva teniska terena za dnevno i noćno igranje tenisa, igralište za odbojku i mali nogomet, a za najmlađe tu je mini zološki vrt. Posjetitelji mogu uživati i aktivno se odmarati uz 3 jezerca, staze za jahanje, staze za šetnju ili vožnju biciklom kroz vinograde. Turistička zajednica Požeško-slavonske županije provela je akciju "Zeleni cvijet" u 2011. godini u kojoj je u kategoriji najbolje uređene turističke destinacije prvo mjesto pripalo restoranu "Schön Blick".

Vino Krauthaker

U vinskom podrumu Krauthaker njeguju se, dozrijevaju i proizvode vina svih berbi - od kasne do izborne berbe prosušenog grožđa. Zahvaljujući pogodnoj klimi i podneblju, te kvalitetnoj zemlji uzgajaju se i svjetski poznate sorte grožđa. Kroz vinograde prolazi 45,3 paralela koja, idući prema zapadu, povezuje svjetski poznata vinorodna područja poput Piemonta, Val du Rhone, Bordeaxua i Oregona. Krauthaker proizvodi čak 25 različitih etiketa vrhunskih vina. Za poslove obrade zemlje i vinove loze koriste se tehnike koje su se koristile prije sto godina.
Vina Krauthaker su svjetski poznata, a njihovu kvalitetu potvrđuju medalje i priznanja struke na mnogobrojnim ocjenjivanjima vina. Uz nagrade za Graševinu, posebo se ističe Chardonnay s položaja Mitrovac koji je dobitnik zlatne medalje na natjecanju Chardonnay du Monde 2002. godine, a Vino Sauvignon 2005. bilo je izabrano kao jedino vino iz Hrvatske koje je točeno u prvoj klasi na letovima aviokompanije Lufthansa.

Hotel Grgin dol

Hotel je otvoren početkom prosinca 1961.godine nakon adaptacije nekadašnje streljane Požeškog streljačkog društva. U prelijepom prirodnom ambijentu, u dijelu grada koji se od davnina, prema izvjesnom Grgi, zvao Grgin dol, današnji hotel istog imena omogućava gostima ugodan i kvalitetan smještaj u tri izgrađena paviljona povezana sa recepcijom i restoranom.
Neposredna blizina središta grada, a istodobno i bujno zelenilo podno Požeške gore garancija su da se gost i turist mogu ugodno odmoriti i uživati u biranim specijalitetima hotelske kuhinje. Pored mnogobrojnih biranih delicija slavonske i internacionalne kuhinje, specijalitet kuće je poznati odrezak "Barun trenk" koji je ponos hotela. Bogata vinska nudi gotovo sva vina svih požeških i kutjevačkih vinogradara.

Villa Stanišić

Vila Stanišić nudi vrhunsku uslugu smještaja i hrane, te se posebno istiće dentalnim turizmom. Restoran nudi specijalitete kontinentalne i internacionalne kuhinje. Prenoćište sadrži 23 vrhunski opremljene sobe i konferencijsku dvoranu u kojoj su često održavaju brojne degustacije vina vrhunskih požeških vinara. U trgovini pekarskih proizvoda u ponudi je više vrsta kruha, od kojih posebno treba istaknuti kruh "Slavonac" koji se pravi po recepturi naših starih bez ikakvih dodataka i aditiva. Između svih specijaliteta pekarskog i slastičarskog dijela još treba posebo istaknuti "štruce - makovnjaču i orahnjaču".

Pizza Bolte Lounge Bar

Pizza Bolte Lounge Bar nalazi se u samo središtu Požege i uređen je najmodernijim stilom, koji će zadovoljiti svačiji ukus. U ponudi ima desetak vrsta pizza i sendviča i veliki izbor vina i ostalih alkoholnih pića. Posjetitelji vikendom mogu uživati i zabaviti se uz živu tamburašku glazbu.

Turistička zajednica Požeško-slavonske županije. Turistička zajednica Hrvatske