Jankovac

Osnovni podaci

Dužina: 23.8km
Ukupna visinska razlika: 736m
Teren: makadam i šumski put, samo na početku asfalt
Težina: 3/3
Potrebno vrijeme: 2.5h

Opis ture

Staza kreće od crkve sv.Augustina u Velikoj prema bazenima i livadama sa odmaralištima. Nakon što prođemo odmarališta prestaje asfalt. Vozimo se makadamom do malog okretišta za automobile na mjestu starog kamenoloma te nastavljamo lijevo. Ukoliko je rampa na cesti spuštena, slobodno je zaobiđite. Nakon otprilike 1km, malo prije kuće šumarskog fakulteta odvajamo se cestom na lijevo prema Jezercu, većoj čistini s križanjem nekoliko puteva. Nastavljamo desno i pažlivo pratimo oznake jer staza vodi preko nekoliko šumskih puteva. Po dolasku na Jankovac predlažemo zadržavanje i razgledanje park šume i obilazak Grofove poučne staze (pješice).
Put nazad je neasfaltiranom ali održavanom cestom koja vodi prema velikoj. U blizini najviše točke na cesti je križanje te spomenik iz domovinskog rata. Nastavljamo ravno i uskoro slijedi 9km dug spust prema Velikoj. Nakon što prođemo kamenolom ulazimo u Veliku.

Karta i visinski profil

Prijavite turu!

Savladanu turu možete prijaviti na dva načina:
1. izravno sa terena koristeći mobilni uređaj preko stranice za članove. Približna točka za prijavu ture je kod poučne ploče nasuprot ulaza u dom na Jankovcu (17.684276, 45.521722)
2. tako da pošaljete fotografiju na kojoj se vidite vi i planinarski dom na Jankovcu u pozadini.
Za detaljnije obrazloženje kliknite na izbornik članovi.

Video info

U videu je korištena glazba:
God is an Astronaut - Fireflies and Empty Skies
(Revive Records 2005.)

Preuzmite GPS datoteke

Trasu ture možete preuzeti na svoje računalo i pogledati je u Google Earth programu ili je učitati u svoj GPS uređaj.

Preuzmi GPX datoteku Preuzmi KML datoteku

Znamenitosti u blizini

Park prirode i Geopark Papuk

Papuk je od 1999. zaštićen kao Park prirode zbog izuzetno velike geološke i biološke raznolikosti i vrijedne kulturne i povijesne baštine. Status geoparka, Papuk je kao prvo takvo područje u Hrvatskoj, dobio 2007. godine. Geopark Papuk je tako postao dio europske i svjetske UNESCO-ve mreže geoparkova čiji su glavni ciljevi zaštita, edukacija i održivi razvoj.
Edukacijski centar i Centar za posjetitelje nalazi se u Velikoj i predstavlja glavni ulaz u Geopark Papuk. U neposrednoj blizini Centra su mnogi turistički i rekreacijski objekti (termalni bazeni, edukativna staza Lapjak, planinarske staze, poletište za paragliding te stijena za slobodno penjanje Sokoline).
Stalna izložba u Centru pokriva najzanimljivije biološke, geološke i povijesne izloške s područja Geoparka. Posjetitelji imaju priliku otkriti geološko nasljeđe preko mnogih postera te izloženih geoloških uzoraka i kristala. Stalno je izložena i vrlo bogata zbirka fosila. Biološki izlošci između ostalog uključuju gnijezda različitih ptica i zbirku insekata. Arheološki izlošci obuhvaćaju predmete iz kasnog kamenog doba, ranog željeznog doba, ali i mnoge staklarske proizvode iz staklarskih manufaktura iz 18. stoljeća. Geopark posjetiteljima omogućuje vidjeti mjesta koja pričaju priču o planetu Zemlji staru 600 milijuna godina.

Crkva sv. Augustina u Velikoj

Današnja župna crkva sv. Augstina jedan je od najvažnijih i najstarijih sakralnih spomenika ovog dijela Slavonije. U Velikoj je već u 12. st. postojala crkva. Sadašnja crkva sagrađena je početkom 14. st., a od 1435. spominje se i samostan. Za vrijeme osmanske vlasti u Slavoniji jedino je u Velikoj bilo dopušteno vršiti vjerske obrede i zvoniti zvonima. Velički je samostan u to doba sjedište znamenitog fra Luke Ibrišimovića koji upravo odavde vodi borbu za oslobođenje Slavonije od Osmanlija. U prvoj polovici 18. stoljeća barokizira se srednjovjekovna crkva i podiže se novi samostan. Nakon ukidanja franjevačkog samostana ruše se i samostanska krila, tako da je od nekadašnjeg kompleksa ostao samo torzo i crkva. U svom današnjem obliku crkva je gotičko barokizirano zdanje nastalo nizom dogradnji i pregradnji u kasnijim razdobljima.

Staklarsko groblje

Poviše današnjeg Planinarskog doma na Jankovcu, nalazi se ''Staklarsko groblje'' iz 19. stoljeća.
Prvi stanovnici Jankovačke doline bili su staklari doseljeni iz današnje Austrije početkom 18. stoljeća, a prvi pisani trag o proizvodnji stakla na ovom prostoru ostavili su 1801. godine. Staklana na „Skakavcu“ je radila od 1801., a zatvorena je 1820. godine nakon što su iscrpljene zalihe drveta koje se koristilo za proizvodnju čađe. O nekadašnjem groblju govore ostaci samo triju spomenika ispred kojih stoji veliki stakleni kamen. Jedan je od staklarskog majstora i upravitelja staklane, Ivana Gasteigera, pokopana 1834., koji posljednji počinak ima kraj svoje supruge Katarine pokopane 1806. i sina Karla pokopana 1817. godine.

Grofova poučna staza

"Grofova poučna staza" u najljepšem dijelu Park šume Jankovac jedan je od najprepoznatljivijih turističkih proizvoda Slavonije.
Sama dolina Jankovca je dobila ime po grofu Josipu pl. Jankoviću koji je sredinom 19. stoljeća sagradio lovačku kuću, iskopao dva jezera i uredio šetnicu do slapa Skakavac te zaželio da mu posljednje počivalište bude u stijeni iznad prelijepe doline. Tako je u čast grofa Jankovića i staza dobila naziva „grofova poučna staza“. Uz stazu su postavljene poučne table sa sadržajima koje objašnjavaju pojedine prirodne ili kulturno povijesne zanimljivosti uz koje staza prolazi. "Grofova staza" posjetiteljima pruža dva i pol sata uživanja u čarobnom svijetu prirodne i kulturne baštine ove prekrasne doline. Ljepotu ove staze prepoznala je i Hrvatska turistička zajednica pa je 2006.g. nagrađena "Zlatnim cvijetom" kao najbolja u kategoriji originalne turističke destinacije kontinentalne Hrvatske.

Turistički i ugostiteljski objekti

Planinarski dom "Jankovac"

U samom srcu parka prirode Papuk nalazi se Planinarski dom "Jankovac" na 475 m nadmorske visine kao jedno od omiljenih mjesta za izletnike u Slavoniji i Baranji.
Smješten je na prekrasnoj planinskoj livadi uz 3 zelena jezera okružena stoljetnim bukovim šumama. Nezaboravan slap Skakavac predstavlja turističku atrakciju ovog parka, zbog vodopada visokog 28 metara koji se obrušava preko visoke stijene u kanjon Kovačice. Posjetiteljima doma nudi se puni komfor u desetak moderno opremljenih soba i spavaonica, s ukupno 64 ležaja. Dom je stalno otvoren i raspolaže bogatom ponudom jela od divljači, te svježom pastrvom.
Ovo je idealno mjesto, kako za odmor i uživanje tako i za rekreaciju, u svako doba godine, jer posjetiteljima i izletnicima pruža razne dodatne sadržaje poput obilazaka prirodnih znamenitosti i kulturno povijesne baštine ovog kraja.

Buffet "Čiča Mata"

"Čiča Mata" je jedan od najpopularnijih restorana u Slavoniji. Prekrasan ambijenat upotpunjuje bogata ponuda tradicionalnih domaćih jela temeljena na kontinentalnoj i mediteranskoj kuhinji. U gastronomskoj ponudi posebno se izdvajaju jela s ražnja i roštilja, jela ispod peke, razni riblji specijaliteti te kruh i kolači iz domaće radinosti. Ponuda jela se temelji na zdravoj domaćoj hrani, a sva jela su pripremljena od dnevno svježih namirnica.
Ljubitelji vina mogu uživati u prvoklasnim vinima požeškog i kutjevačkog vinogorja.

Planinarski dom Lapjak

Dom je smješten je na 335 metara nadmorske visine na jugozapadnoj padini šumovite Topličke glave. Zgrada doma je jednokatnica s potkrovljem, terasom i parkiralištem. U prizemlju se nalazi ugostiteljski dio i velika društvena prostorija, a u manjoj prostoriji, takozvanoj kamenoj sali, smješteno je osamnaest kreveta. Na katu su dvokrevetne sobe i kupaonice, a u potkrovlju skupni ležajevi. Dom je elektrificiran, opskrbljen vodovodom i centralnim grijanjem. Sama lokacija doma je jedinstvena jer se u blizini nalaze termalni izvori.

Turistička zajednica Požeško-slavonske županije. Turistička zajednica Hrvatske