Staza Graševina

Osnovni podaci

Dužina: 19.2km
Ukupna visinska razlika: 306m
Teren: asfalt i makadam
Težina: 2/3
Potrebno vrijeme: 2h

Opis ture

Ova staza je djelomično asfaltirana, a djelomično makadam koji slijedi kutjevačke vinske ceste i povezuje neke od najznačajnijih vinarija s ovog područja. Staza kreće iz Kutjeva s križanja ulica Cvjetne i Republike Hrvatske nedaleko od kutjevačkog dvorca. Krećemo Cvjetnom ulicom na kraju koje skrećemo lijevo i odmah zatim desno te nastavljamo cestom prema Mitrovcu i Venju makadamskim putem. U Venju skrećemo na glavnu cestu lijevo pa zatim na prvom odvajanju desno prema Hrnjevcu. Pri dolasku u Hrnjevac skrećemo desno te na rubu vinograda skrećemo lijevo prema Lukaču i Vetovu. U Vetovu skrenemo lijevo na makadamski put koji izlazi na prometnicu Velika-Kutjevo. Vozimo do Kutjeva te kod benzinske postaje skrećemo lijevo. Ponovno prolazimo kraj dvorca gdje se odvajamo desno i prelazimo most. Odmah iza mosta treba skrenuti lijevo i odmah zatim u prvu slijedeću ulicu desno koja kroz šumoviti predio vodi k vidikovcu na Vinkomiru s kojeg se pruža pogled na vinorodne padine okrenute k jugu. Staza se s Vinkomira spušta kroz vinograd, nakon spusta skrenemo desno i prateći glavnu ulicu ponovno smo u centru Kutjeva.

Karta i visinski profil

Prijavite turu!

Savladanu turu možete prijaviti na dva načina:
1. izravno sa terena koristeći mobilni uređaj preko stranice za članove. Približna točka za prijavu ture je:
Lat: 45.427564, Long: 17.843857 ili
N 45st 25’ 39.23”, E 17st 50’ 38.884”
2. tako da pošaljete fotografiju na kojoj se vidite vi te nešto što još moram smisliti i zadati u pozadini.
Za detaljnije obrazloženje kliknite na izbornik članovi.

Video info

U videu je korištena glazba:
God Is An Astronaut - Route 666
(Revive Records 2002.)

Preuzmite GPS datoteke

Trasu ture možete preuzeti na svoje računalo i pogledati je u Google Earth programu ili je učitati u svoj GPS uređaj.

Preuzmi GPX datoteku Preuzmi KML datoteku

Znamenitosti u blizini

Isusovački dvorac u Kutjevu

Kutjevo bilježi više od sedam i pol stoljeća svoje povijesti, još od 13. stoljeća i dolaska cistercita i osnivanja samostana. U srednjovjekovnim spisima najčešće se spominje pod imenom Gotho, a rjeđe Kothoa.
Današnji dvorac dio je nekadašnjeg isusovačkog kompleksa koji se sastojao od samostanske crkve, rezidencije (kasnije dvorca), te gospodarskih zgrada i vrtova. Dvorac je nastao na ostatcima cistercitske opatije od koje su bili sačuvani znameniti vinski podrumi. Izgradili su ga isusovci u prvoj polovici 18. stoljeća, a tijekom vremena mijenjao je i vlasnike i izgled. Dvorac ima tri krila koja zatvaraju unutrašnje dvorište, dok se s četvrte strane pruža crkva. U južnom krilu dvorca sadržani su znatni ostaci zidova srednjovjekovne opatije. U novije vrijeme sagrađeno je zapadno krilo koje spaja crkvu s dvorcem. Također je na istočnoj strani sagrađeno jedno manje krilo, tako da ove građevine zajedno s crkvom gotovo zatvaraju unutrašnje dvorište. Cijelim kompleksom dominira središnji toranj, a karakterizira ga slikoviti krov u obliku lukovice. Kompleks rezidencije i crkve okružuje park nastao u 19. stoljeću koji naglašava rezidencijalni karakter dvorca.

Vinski podrum Kutjevo

Od nekadašnje rezidencije isusovaca koji se sastojao od samostanske crkve, gospodarskih zgrada i vrtova sačuvani su samo znameniti vinski podrumi. Kutjevački podrum je najstariji vinski podrum u Republici Hrvatskoj i ima tradiciju od gotovo 800 godina. Nastao je izgradnjom srednjovjekovnog cistercitskog podruma 1232. godine, koji je i danas jedan od simbola hrvatske kontinentalne vinske kulture. Uz vinske podrume se veže i legenda o tajnom ljubovanju carice Marije Terezije i baruna Trenka. Naime, legenda kaže da su se noću u vinskom podrumu sastali barun Trenk i carica Marija Terezija, te iz podruma nisu izlazili punih sedam dana.
Kroz povijest su se mijenjali osvajači i vlasnici podruma, no vinska tradicija podruma i kutjevačkog kraja uspjela se sačuvati do današnjih dana, o čemu svjedoče medalje i priznanja struke s mnogobrojnih ocjenjivanja vina.

Vidikovac Vinkomir

Samo područje Vinkomira već je stoljećima ponajbolje mjesto za uzgoj vinove loze u kutjevačkom kraju.
U doba obitelji Turković kutjevačko vlastelinstvo je bilo jedno od najnaprednijih dobara u Hrvatskoj, a vinogradarstvo i podrumarstvo bili najrazvijenija i najunosnija gospodarska djelatnost vlastelinstva. Zdenko Turković, vinar i vinogradar svjetskoga glasa dao je sagraditi klijet Vinkomir. Građevina je nastala kao imitacija osmatračnice iz vremena osmanske vladavine i posjetiteljima pruža prekrasan pogled na "Zlatnu dolinu".

Crkva Rođenja Blažene Djevice Marije u Kutjevu

U Kutjevo je još 1232. godine Hrvatsko-ugarski kralj Andrija II. poslao cistercite kako bi utemeljili samostan-opatiju. Odmah po dolasku sagradili su samostan i crkvu posvećenu Blaženoj Djevici Mariji u gotičkom stilu. Za vrijeme osmanske vlasti crkva je uništena i tek u 18. stoljeću obnavljaju je isusovci u baroknom stilu. Nova crkva je nastala kao barokna interpretacija srednjovjekovne cistercitske crkve. Kutjevačka crkva time pokazuje puno značenje i vrijednosti cistercitske arhitekture, bez obzira što starija crkva nije očuvana. Današnja crkva zajedno sa parkom-perivojem i dvorcem čini jedinstvenu spomeničku baštinu.
U crkvi je čak dvanaest predmeta zaštićeno kao vrijedni primjerci barokne umjetnosti. Posebno se ističe slika Čudotvorne Gospe Kutjevske ili Marija s djetetom iz 16. stoljeća, koja predstavlja vrlo rijedak kasnorenesansni spomenik. Srednjovjekovna kutjevačka crkva predstavlja posebno mjesto u kulturnoj baštini Hrvatske i ključ gotičke arhi¬tekture u Slavoniji.

Srednjovjekovni grad Kaptol

U srcu Kaptola, kojeg je još u 13. stoljeću osnovala Pečujska biskupija, nalazi se srednjovjekovna utvrda.
Simbol općine i jedan od najvećih i najočuvanijih spomenika iz onoga doba, smješten je u centru općine. Utvrda je u prošlosti rušena, iznova građena i prenamjenjivana. Šesterokutna utvrda s kružnim polukulama i četvrtastom ulaznom kulom građena je u renesansnom stilu, te je bila okružena opkopom ispunjenim vodom. Ostaci koje danas vidimo dio su nekadašnje crkvene institucije Zbornog Kaptola sv. Petra, a u samoj unutrašnjosti utvrde pronađeni su ostaci nekadašnje gotičke crkve. Unutar sjevernog zida utvrde u 18. stoljeću je podignuta danas samo djelomično sačuvana barokna crkva sv. Jurja sa zvonikom. U 19. stoljeću nakon promjene vlasnika crkva je pretvorena u žitnicu. Utvrdu su kroz povijest osvajali Osmanlije, te je osmanlijski vladar Kaptola Dizdar-aga u njoj i stanovao.
Danas ova utvrda predstavlja jednu od najbolje sačuvanih slavonskih utvrda predosmanlijskog vremena, te se u vlasništvu Požeške biskupije obnavlja i vraća u funkciju.

Turistički i ugostiteljski objekti

Restoran - krčma "Ribarska kuća"

"Ribarska kuća" je obiteljsko ugostiteljstvo s tradicijom dužom od pola stoljeća. Uz tradicionalne slavonske specijalitet svakodnevno se poslužuju i jela od svježe slatkovodne ribe i morske po narudžbi, kao i tradicionalne domaće slastice. Također moguće je i probati lignje punjene šunkom i sirom kao izvrstan spoj slavonske i dalmatinske kuhinje.
U vinskoj ponudi su samo najbolja vina kutjevačkog vinogorja.

OPG Majetić

U naselju Venje vinogradar Petar Majetić uredio je izletište s Vinskom kućom, podrumom i kušaonicom vina. U turističkoj ponudi se nude isključivo domaći proizvodi.
Vinska kuća u ponudi ima 13 vrsta sireva, kulen jednoga od najboljih kutjevačkih kulenara Vjenceslava Hruške, i ponudu mesa crne slavonske svinje. U ugodnoj atmosferi nude se domaći specijaliteti i jela pod pekom pripremani po starim recepturama. Noćenje i odmor moguće je u deset dvokrevetnih soba nazvanim prema sortama vina koja nudi Vinska kuća Majetić, kao što su graševina, rajnski rizling, chardonnay, ili crni pinot. Dok je za dječju igru i razonodu na raspolaganju privatno igralište.

Restoran "Schön Blick"

Restoran "Schön Blick" u Vetovu ima dugogodišnju tradiciju pripreme slavonskih specijaliteta. Osim bogate ponude slavonskih specijaliteta i svih vrsta svježe slatkovodne ribe, divljači, te jela po narudžbi i jela sa roštilja u ponudi je i bogati izbor vina kutjevačkog vinogorja. Specijalitet kuće je pijani šaran.
Prenoćište "Schön Blick" pruža mogućnost smještaja u pet bungalova s terasom nad jezerom. Dodatni sadržaji su dva teniska terena za dnevno i noćno igranje tenisa, igralište za odbojku i mali nogomet, a za najmlađe tu je mini zološki vrt. Posjetitelji mogu uživati i aktivno se odmarati uz 3 jezerca, staze za jahanje, staze za šetnju ili vožnju biciklom kroz vinograde. Turistička zajednica Požeško-slavonske županije provela je akciju "Zeleni cvijet" u 2011. godini u kojoj je u kategoriji najbolje uređene turističke destinacije prvo mjesto pripalo restoranu "Schön Blick".

Restoran "Kutjevački podrum"

Restoran je smješten u neposrednoj blizini poznatoga kutjevačkog podruma. Bogata gastronomska ponuda uključuje specijalitete od divljači, jela s roštilja, ražnja i ispod peke, te kruh i kolače isključivo iz domaće radinosti. Između ostalog posebno se ističu izabrani specijalitete restorana kao što su Kutjevački odrezak i vinogradarski ćevap. Svi obroci su pripremljeni od provjerenih i dnevno svježih namirnica iz srca Slavonije i pripremaju se na tradicionalan slavonski način. Osim raznovrsne ponude hrane za sve ljubitelje dobre kapljice tu je i široki izbor vrhunskih hrvatskih vina Kutjeva d.d..

Vino Krauthaker

U vinskom podrumu Krauthaker njeguju se, dozrijevaju i proizvode vina svih berbi - od kasne do izborne berbe prosušenog grožđa. Zahvaljujući pogodnoj klimi i podneblju, te kvalitetnoj zemlji uzgajaju se i svjetski poznate sorte grožđa. Kroz vinograde prolazi 45,3 paralela koja, idući prema zapadu, povezuje svjetski poznata vinorodna područja poput Piemonta, Val du Rhone, Bordeaxua i Oregona. Krauthaker proizvodi čak 25 različitih etiketa vrhunskih vina. Za poslove obrade zemlje i vinove loze koriste se tehnike koje su se koristile prije sto godina.
Vina Krauthaker su svjetski poznata, a njihovu kvalitetu potvrđuju medalje i priznanja struke na mnogobrojnim ocjenjivanjima vina. Uz nagrade za Graševinu, posebo se ističe Chardonnay s položaja Mitrovac koji je dobitnik zlatne medalje na natjecanju Chardonnay du Monde 2002. godine, a Vino Sauvignon 2005. bilo je izabrano kao jedino vino iz Hrvatske koje je točeno u prvoj klasi na letovima aviokompanije Lufthansa.

Vinarija Enjingi

Obiteljska tradicija potječe još iz 1890. godine kada je Koloman Enjingi posadio prvu lozu u Hrnjevcu na obroncima Krndije. Ljubav prema vinu i tajne podruma prenosile su se sve do danas.
Ivan Enjingi je prekinuo poslovni običaj prodaje vina u bačvama i ponudio ih u bocama. Vina u podrumima obitelji Enjingi nose eko markicu jer su neopterećena umjetnim zaštitnim sredstvima i nastaju u skladu s prirodnim zakonima. Vrhunska vina mogu se naručiti i preko webshopa direktno iz vašeg doma. U bogatoj ponudi vina ističu se vrhunska graševina, bijeli i crni kupaži Venje, chardonnay i zweigelt. Vinogradi su podignuti na osunčanim, južnim obroncima Krndije i prosječne su starosti 15 godina, dok postoje i oni brižno očuvani stariji od 35 godina. Osim degustacije vina, tradicionalnih slavonskih jela i kruha iz krušne peći, Enjingi nudi i mogućnost smještaja u većem broju apartmana i soba.
Prenoćište je također pogodno za organiziranje skupova, kongresa ili opuštenih vikenda s obitelji i prijateljima. U turističkoj ponudi su također i obilazak vinograda i podruma, šetnja parkom prirode Papuk, vožnja uređenim biciklističkim stazama i opuštanje uz slavonske tamburaše.

Vina Galić

Obitelj Galić naraštajima se bavila vinogradarstvom, a vina su proizvodili uglavnom za vlastite potrebe. Ta naslijeđena ljubav prerasla je u ozbiljan posao. Temeljeći proizvodnju grožđa na vlastitim površinama tvrtka Galić uzgaja lozu koristeći najnovija saznanja o podlogama, sortimentu i upotrebljavajući najmoderniju opremu i tehnologiju. Na ukupno 25 ha vinograda zasađenih u najvećem postotku graševinom (80%). Od ostalih sorti tu su: sauvignon bijeli, chardonnay, pinot crni, cabernet sauvignon i merlot. Prirodan sklad reljefa i klime te mnogo uložena truda i znanja daju vrhunsko grožđe, koje se pretače u vrhunska vina.

Turistička zajednica Požeško-slavonske županije. Turistička zajednica Hrvatske