10. Velički stari grad

9. Tauberove stijene

8. Na vrhu Lapjaka

7. Vidikovac na Nevoljašu

6. Planinarsko sklonište na Nevoljašu

5. Poučna staza u blizini slapa

4. Slap Skakavac

3. Jezero na Jankovcu

2. Spust na Jankovac

1. Na putu prema Jankovcu

Čarobni Papuk

Osnovni podaci

Dužina: 16.2km
Visinska razlika: 469m
Teren: planinarska staza kroz šumu, samo na početku asfaltna cesta
Težina: 3/3
Potrebno vrijeme: 5.5h

Opis ture

Ovo je vjerojatno jedna od najatraktivnijih planinarskih tura na Papuku koja spaja niz atraktivnih mjesta, vrhova s lijepim pogledima te šetnju kroz šumu i očuvanu prirodu. Put do Jankovca je lagan i traje oko sat i pol, no put nazad je znatno duži i traje oko tri sata no sigurno se isplati.

Krećemo od parkirališta - proširenja na cesti u blizini odvojka za planinarski dom Lapjak i polako se penjemo glavnom cestom uz dolinu Dubočanke. Kod napuštenog kamenoloma Tisica dokle je još moguće doći automobilom cesta skreće lijevo. Prelazimo preko rampe i nastavljamo prema objektu Šumarskog fakulteta. Stotinjak metara prije fakulteta odvaja se put na lijevo kojeg slijedimo do velike čistine "Jezerce" gdje je moguće nastaviti prema Nevoljašu, no mi nastavljamo šumskim putem na desno. Nakon nekoliko minuta hoda označena planinarska staza se odvaja od ceste na lijevu stranu. Staza vodi kroz šumu izravno na Jankovac. Prilikom spusta na Jankovac možete skroz ići cestom koja će vas obilazeći jezera s lijeve strane dovesti neposredno pred planinarski dom. Ipak, preporučamo odvojiti se od ceste desno na stazu koja vodi u obilazak groba grofa Jankovića i izvor jankovačkog potoka te obići jezera šetnjicom s desne strane. Nakon malo odmora u domu ili ispred njega svakako valja obići slap Skakavac lijepo uređenom kružnom stazom koja se spušta prema slapu odmah iza doma.

Za povratak potražite planinarske oznake i putokaz u blizini poučne ploče nasuprot ulaza u dom. Staza kreće strmo uzbrdo kroz šumu, a poslije strmog uspona slijedi lakša šetnja s blažim usponima i silascima sve do planinarske kuće "Jezerce" neposredno iznad nekadašnje skijaške staze podno Nevoljaša. Otud nastavljamo do vrha Nevoljaša na kojemu je uređen vidikovac i dalje u stom pravcu te uskoro dolazimo na poučnu stazu. Staza vodi laganom nizbrdicom, ali slijedi kratki uspon na vrh Lapjaka te spust na Tauberove stijene s kojih je lijep pogled na Veliku i na požešku kotlinu. Nakon toga dolazimo do do veličkog starog grada nakon kojeg slijedi strmiji spust prema veličkim bazenima. Po izlasku na glavnu cestu skrenemo lijevo prema mjestu s kojeg smo i krenuli.

Staza je cijelim putem dobro obilježena planinarskim oznakama i orjentacija nije teška. Putem ćete naići na mnoga križanja staza pa je moguće i varirati vaš obilazak i spojiti ga s nekim drugim planinarskim turama.

Karta i visinski profil

Prijavite turu!

Savladanu turu možete prijaviti na dva načina:
1. izravno sa terena koristeći mobilni uređaj preko stranice za članove. Približna točka za prijavu ture kod poučne ploče nasuprot ulaza u dom na Jankovcu (17.684276, 45.521722)
2. tako da pošaljete fotografiju na kojoj se vidite vi i planinarski dom na Jankovcu u pozadini

Preuzmite GPS datoteke

Trasu ture možete preuzeti na svoje računalo i pogledati je u Google Earth programu ili je učitati u svoj GPS uređaj.

Preuzmi GPX datoteku Preuzmi KML datoteku

Znamenitosti u blizini

Velički stari grad

Na južnom završetku brda Lapjak na nadmorskoj visini od 452 metra, sjeverno od naselja Velika, nalaze se ruševine srednjovjekovne utvrde poznate pod nazivom Velički stari grad. Grad je nastaou 13. stoljeću i zaštićeni je spomenik kulture nulte kategorije.
Tijekom 14. stoljeća u ispravama požeškog Kaptola nalazimo plemiće "de Velike", te "Bekefije de Velike" više puta, što posredno može posvjedočiti postojanje njihove utvrde, koja se nazivala Welyke i Welika. Nakon dolaska Osmanlija postaje vojnička postaja. Utvrda je relativno malih dimenzija, jer je imala gotovo isključivo obrambenu funkciju. Pravokutnog je oblika s trokutastim dodatkom, višekatnom glavnom branič kulom na sjeveru od kuda je prilaz utvrdi bio najlakši. Kula je sačuvana do razine drugoga kata i u njoj su još vidljivi ostatci kamina. Izvorno je imala četiri kata od kojih je posljednji bio drveni, što je vidljivo iz položaja drvenih greda u zidu.
Danas je ova srednjovjekovna utvrda samo djelomično sačuvana, ali još uvijek izaziva divljenje planinara i izletnika.

Grofova poučna staza

"Grofova poučna staza" u najljepšem dijelu Park šume Jankovac jedan je od najprepoznatljivijih turističkih proizvoda Slavonije.
Sama dolina Jankovca je dobila ime po grofu Josipu pl. Jankoviću koji je sredinom 19. stoljeća sagradio lovačku kuću, iskopao dva jezera i uredio šetnicu do slapa Skakavac te zaželio da mu posljednje počivalište bude u stijeni iznad prelijepe doline. Tako je u čast grofa Jankovića i staza dobila naziva „grofova poučna staza“. Uz stazu su postavljene poučne table sa sadržajima koje objašnjavaju pojedine prirodne ili kulturno povijesne zanimljivosti uz koje staza prolazi. "Grofova staza" posjetiteljima pruža dva i pol sata uživanja u čarobnom svijetu prirodne i kulturne baštine ove prekrasne doline. Ljepotu ove staze prepoznala je i Hrvatska turistička zajednica pa je 2006.g. nagrađena "Zlatnim cvijetom" kao najbolja u kategoriji originalne turističke destinacije kontinentalne Hrvatske.

Park prirode i Geopark Papuk

Papuk je od 1999. zaštićen kao Park prirode zbog izuzetno velike geološke i biološke raznolikosti i vrijedne kulturne i povijesne baštine. Status geoparka, Papuk je kao prvo takvo područje u Hrvatskoj, dobio 2007. godine. Geopark Papuk je tako postao dio europske i svjetske UNESCO-ve mreže geoparkova čiji su glavni ciljevi zaštita, edukacija i održivi razvoj.
Edukacijski centar i Centar za posjetitelje nalazi se u Velikoj i predstavlja glavni ulaz u Geopark Papuk. U neposrednoj blizini Centra su mnogi turistički i rekreacijski objekti (termalni bazeni, edukativna staza Lapjak, planinarske staze, poletište za paragliding te stijena za slobodno penjanje Sokoline).
Stalna izložba u Centru pokriva najzanimljivije biološke, geološke i povijesne izloške s područja Geoparka. Posjetitelji imaju priliku otkriti geološko nasljeđe preko mnogih postera te izloženih geoloških uzoraka i kristala. Stalno je izložena i vrlo bogata zbirka fosila. Biološki izlošci između ostalog uključuju gnijezda različitih ptica i zbirku insekata. Arheološki izlošci obuhvaćaju predmete iz kasnog kamenog doba, ranog željeznog doba, ali i mnoge staklarske proizvode iz staklarskih manufaktura iz 18. stoljeća. Geopark posjetiteljima omogućuje vidjeti mjesta koja pričaju priču o planetu Zemlji staru 600 milijuna godina.

Turistički i ugostiteljski objekti

Planinarski dom "Jankovac"

U samom srcu parka prirode Papuk nalazi se Planinarski dom "Jankovac" na 475 m nadmorske visine kao jedno od omiljenih mjesta za izletnike u Slavoniji i Baranji.
Smješten je na prekrasnoj planinskoj livadi uz 3 zelena jezera okružena stoljetnim bukovim šumama. Nezaboravan slap Skakavac predstavlja turističku atrakciju ovog parka, zbog vodopada visokog 28 metara koji se obrušava preko visoke stijene u kanjon Kovačice. Posjetiteljima doma nudi se puni komfor u desetak moderno opremljenih soba i spavaonica, s ukupno 64 ležaja. Dom je stalno otvoren i raspolaže bogatom ponudom jela od divljači, te svježom pastrvom.
Ovo je idealno mjesto, kako za odmor i uživanje tako i za rekreaciju, u svako doba godine, jer posjetiteljima i izletnicima pruža razne dodatne sadržaje poput obilazaka prirodnih znamenitosti i kulturno povijesne baštine ovog kraja.

Planinarska kuća Jezerce

Planinarska kuća Jezerce nalazi se na vrhu nekadašnjeg skijališta Jezerca na 720 metara nadmorske visine, pod vrhom Nevoljašem.
To je zidana kućica koja služi požeškoj stanici HGSS-a. U prizemlju je uvijek otvorena soba s klupama koja služi kao sklonište (zimska soba), a gornji dio je zaključan.

Buffet "Čiča Mata"

"Čiča Mata" je jedan od najpopularnijih restorana u Slavoniji. Prekrasan ambijenat upotpunjuje bogata ponuda tradicionalnih domaćih jela temeljena na kontinentalnoj i mediteranskoj kuhinji. U gastronomskoj ponudi posebno se izdvajaju jela s ražnja i roštilja, jela ispod peke, razni riblji specijaliteti te kruh i kolači iz domaće radinosti. Ponuda jela se temelji na zdravoj domaćoj hrani, a sva jela su pripremljena od dnevno svježih namirnica.
Ljubitelji vina mogu uživati u prvoklasnim vinima požeškog i kutjevačkog vinogorja.

Turistička zajednica Požeško-slavonske županije. Turistička zajednica Hrvatske