6. Ulica sv. Vida

5. Crkva sv. Vida

4. Staza prema crkvi sv. Vida

3. Šetnja Požeškom gorom

2. Požeški vinogradarski put

1. Ulica i izvor Fratrovica

Vinogradarski put

Osnovni podaci

Dužina: 3.6km
Visinska razlika: 185m
Teren: Djelomično asfalt (ulica), djelomično neasfaltirani gospodarski put kroz vinograde
Težina: 1/3
Potrebno vrijeme: 1.5h

Opis ture

Požega je svojom južnom stranom naslonjena na pitome obronke Požeške gore koji su uglavnom uređeni u vinograde. Šetnja tim dijelom omogućuje krasan pogled na stari, povijesni dio Požege te odlazak u prirodu u neposrednoj blizini samog centra grada.

Krećemo od trga pored gradske tržnice ulicom Vučjak. Prolazimo kraj crkve sv. Filipa i Jakova te stare požeške bolnice prema groblju sv. Elizabete. Skrećemo desno u ulicu Janka Jurkovića te nakon nekoliko minuta uspona nastavljamo ulicom Fratrovica gdje je istoimeni izvor i uređena sjenica. Na križanju Fratrovice i Požeškog vinogradarskog puta nastavljamo lijevim putem (sjeveroistok). Put vodi kroz lijepo uređene vinograde i požeške vikendice do kapelice sv. Vida. Spuštamo se desno od kapelice Vincelovskim putem prema centru grada. Put prolazi pokraj zgrade požeške biskupije i spaja se na Kanižlićevu ulicu pokraj požeške gradske knjižnice i čitaonice. Skrenemo lijevo i za par minuta smo na trgu.

Karta i visinski profil

Prijavite turu!

Savladanu turu možete prijaviti na dva načina:
1. izravno sa terena koristeći mobilni uređaj preko stranice za članove. Približna točka za prijavu ture je kod crkve sv Vida, kod poučne ploče (17.681632, 45.326823)
2. tako da pošaljete fotografiju na kojoj se vidite vi i crkvica sv. Vida u pozadini.

Preuzmite GPS datoteke

Trasu ture možete preuzeti na svoje računalo i pogledati je u Google Earth programu ili je učitati u svoj GPS uređaj.

Preuzmi GPX datoteku Preuzmi KML datoteku

Znamenitosti u blizini

Trg sv. Trojstva

Požegu su još u 19. stoljeću zbog kulture nazvali „slavonska Atena“, a sami barokni Trg sv. Trojstva je središte grada i značajan spomenik kulture. Za Požegu se s pravom može reći da je to grad – spomenik zbog bogate kulturne baštine, koja svjedoči o bogatoj povijesti Zlatne doline.
Posebno mjesto zauzima Trg sv. Trojstva sa svojim nepravilnim trokutastim oblikom s boltama i baroknim pilom Presvjetog Trojstva. Na trgu se nalazi i franjevački samostanom s crkvom sv. Duha iz 13. stoljeća, crkva sv. Lovre s freskama iz 14. stoljeća, zgrada isusovačkog kolegija sagrađena 1711., prva zgrada Gimnazije iz 1726., stara Gradska vijećnica i zgrada muzeja.

Crkva sv. Lovre

Crkva svetog Lovre najstarija je požeška crkva smještena u samom središtu grada.
Građena je od kamena u 14. stoljeću u gotičkom stilu, na temeljima jedne još starije crkvice. Kasnije je dograđena sjevernom lađom te je ukupna dužina iznosila 23.8 metara. Neki povjesničari smatraju da je crkva bila samostan časnih sestara klarisa, dok drugi smatraju da je crkva pripadala dominikancima. Nakon pada Požege pod osmansku vlast crkva je bila pretvorena u džamiju, a ubrzo nakon toga služila je kao skladište za žito. Krajem 17. stoljeća, dolaskom Isusovaca u Požegu crkva dobiva ime Svetog Lovre, što je zapravo brzopleti prijevod ranijeg imena Lauretaum.
U crkvi su sačuvane orgulje i srednjovjekovne gotičke freske svjetske umjetničke vrijednosti. Zapuštenu crkvu nakon odlaska Osmanlija obnavljaju isusovci dogradnjom nekih dijelova i obnovom zvonika. U obnovljenoj crkvi nalazi se glavni oltar Svetog Lovre uz još četiri sporedna oltara. Nakon Drugog svjetskog rata započeto je restauriranje crkve. Zanimljivo je spomenuti kako u kripti crkve leže posmrtni ostaci znamenitog požežanina i isusovca Antuna Kanižlića.

Stara bolnica u Vučjaku

U Požegi se 1689. godine spominje bolnica kraj Kamenitih vrata, koja je služiola za smještaj vojske, a od 1765.g. spominje se hostel za smještaj bolesnika i nemoćnih. Posebnu ulogu u razvoju zdravstva i ljekarništva imali su isusovci koji osnivaju ljekarnu 1740. godine. Prva moderna bolnica u Požegi izgrađena je 1836. godine u ulici Vučjak, a 1875.g. a dolaskom sestara milosrdnica i preuzimanjem brige za bolnicu i njegu bolesnika dobila je status opće javne bolnice.
Nakon preuređenja i usavršavanja 1934. u bolnici se izvode i prve operacije. Uz ravnatelja su radila dva liječnika i 26 službenika. Bolesnike je njegovao jedan bolničar, tri bolničarke i 10 sestara milosrdnica. U početku je bolnica imala 60 kreveta. Nova Banovinska bolnica, smještena van grada uz cestu na izlazu u pravcu Osijeka, izgrađena je i otvorena 1936. godine. Zgrada djeluje strogo i jednostavno, simetrično sa naglaskom na središnji, odnosno ulazni dio zgrade. Nova bolnica je imala 80 kreveta s odjelima za kirurgiju, ginekologiju i internu medicinu.
Tijekom godina bolnica se prostorno, kadrovski i tehnološki razvijala do sadašnje moderne bolnice s 34 medicinska odjela.

Crkva sv. Duha i Franjevački samostan

Dosad dostupni povijesni izvori govore da je franjevačka crkva sv. Duha najstarija sačuvana crkva u Požegi. Franjevci su oko 1285. godine izgradili samostan zajedno sa crkvom sv. Duha. Kada Osmanlije osvajaju Požegu 1537., ruše samostan, a crkvu pretvaraju u džamiju nazvanu “Šerklot”. Zbog toga je u crkvi ostalo sačuvano i nešto kasnoromaničke, gotičke i osmanske arhitekture.
Nakon odlaska Osmanlija franjevci se vraćaju na staro mjesto i započinju gradnju novog samostana i obnovu crkve sv. Duha. Unutrašnjost crkve obogaćena je vrijednim baroknim oltarima i slikama i posebno vrijednim baroknim oltarom u sakristiji iz 1737. godine. Ispod svetišta crkve nalazi se grobnica koja je zatvorena 1867. godine, a u grobnicu su se, pored franjevaca, sahranjivali i glasoviti Požežani. Ovdje je i svoj posljednji počinak pronašao fra Luka Ibrišimović, osloboditelj Požege i ovog dijela Slavonije od Osmanlija.
U samostanu se čuva i bogata knjižnica. Iako je njen veći dio stradao u požaru 1842. godine ona spada u nultu kategoriju i među vrjednijim je u Hrvatskoj. Franjevačka knjižnica danas ima neprocjenjivu zbirku starih i rijetkih rukopisa, od kojih se posebno ističu dvije inkunabule. Biblija koja je tiskana 1486. u Nünbergu ima četiri sveska, a njezin treći svezak u Hrvatskoj se nalazi samo u Požegi.

Stari grad Požega

Prvi pisani spomen grada Požege kao gradske tvrđe (castrum de Posega) je iz 1227. godine. Požeška tvrđa pripadala je srednjovjekovnoj obrambenoj arhitekturi, a vjeruje se da je sagrađena u 11. stoljeću. Od monumentalne šesterokutne utvrde s branič kulom nije ostalo gotovo ništa, osim zapisa, crteža, bakroreza i umjetničkih slika. Danas je mjestu nekadašnje utvrde uređeni park i šetalište pod nazivom Stari grad. Na nekadašnju utvrdu podsjećaju tek dijelovi temelja i zidova u podnožju, zajedno s brežuljkom podsjećajući nas na nekadašnju monumentalnu građevinu

Katedrala sv. Terezije

Nikada se nije saznalo tko je bio graditelj ove izuzetne kasnobarokne katedrale, ali se zna da je nacrt za gradnju poslala sama carica Marija Terezija. Kamen temeljac postavljen je u lipnju 1756. godine, a gradnja crkve završena je nakon sedam godina. O zaslugama carice Marije Terezije i biskupa Thauzyja za izgradnju crkve svjedoči kamena ploča iznad ulaznih vrata u crkvu s uklesanim natpisom iz 1763. godine. Unutrašnjost je uređena u stilu kasnog baroka i rokokoa. Crkvom dominira glavni oltar sv. Terezije koji svojom monumentalnošću predstavlja rijedak primjer barokne i rokoko cjeline u Hrvatskoj, koji je darovao biskup Franjo Thauszy prigodom posvete same crkve. Ljepotu crkve upotpunjuju zidne slike koje su naslikali 1898. i 1899. godine glasoviti hrvatski slikari Celestin Medović i Oton Iveković.

Kapela sv. Vida

Crkva sv. Vida se prvi puta spominje na početku 18. stoljeća na brdu Mizerovcu. 1884. godine je na mjestu stare, do tada drvene kapele, sazidana sadašnja crkva sv. Vida.
Crkva je vidljiva iz gotovo cijelog grada, nalazi se na "Požeškom vinogradarskom putu" usred požeških vinograda s na mjestu s kojeg se pruža savršen pogled na grad.
Do crkve se može doći iz centra grada Ulicom Sv.Vida i ulicom Grgin dol te s istočne strane grada kroz Jagodnjak preko Fratrovice.

Turistički i ugostiteljski objekti

Hotel Grgin dol

Hotel je otvoren početkom prosinca 1961.godine nakon adaptacije nekadašnje streljane Požeškog streljačkog društva. U prelijepom prirodnom ambijentu, u dijelu grada koji se od davnina, prema izvjesnom Grgi, zvao Grgin dol, današnji hotel istog imena omogućava gostima ugodan i kvalitetan smještaj u tri izgrađena paviljona povezana sa recepcijom i restoranom.
Neposredna blizina središta grada, a istodobno i bujno zelenilo podno Požeške gore garancija su da se gost i turist mogu ugodno odmoriti i uživati u biranim specijalitetima hotelske kuhinje. Pored mnogobrojnih biranih delicija slavonske i internacionalne kuhinje, specijalitet kuće je poznati odrezak "Barun trenk" koji je ponos hotela. Bogata vinska nudi gotovo sva vina svih požeških i kutjevačkih vinogradara.

Krčma Gavran

Krčma Gavran smještena je u samom središtu grada Požege. U blizini je glavnog trga i Gradskog muzeja Požega. Probijajući se kroz starinski pasaž secesijske katnice na glavnom trgu u podrum dvorišne zgrade, naići ćete na krčmu koja podsjeća na prohujala stara vremena. Krčma nudi jela po narudžbi, riblja jela, mesna jela uz priloge, hladna i topla predjela, juhe, deserte i salate. Unutrašnjost je ugodno uređena.

Turistička zajednica Požeško-slavonske županije. Turistička zajednica Hrvatske