Na putu nazad u blizini Mališćaka

Na Ivačkoj glavi

Orahove vode i skretanje za Ivačku glavu

Između Mališaka i Orahovih voda

Planinarsko sklonište u blizini Mališćaka

Pogled s vidikovca na Mališćaku

Uspon prema Mališćaku

Na Plišu

Početak ture kod crkve u Velikoj

Vrhovi Papuka

Osnovni podaci

Dužina: 18.3km
Visinska razlika: 548m
Teren: planinarska staza kroz šumu, samo na početku asfaltna cesta
Težina: 3/3
Potrebno vrijeme: 4.5h

Opis ture

Krećući iz središta Velike kod crkve Sv.Augustina skrećemo lijevo. Cestom idemo oko kilometar i iza HEP-ovih drvenih kuća, tzv. Bungalova prelazimo na tucanički put. Nakon što pređemo cestu, kamenolomsku obilaznicu, te hodamo još par minuta do dijeljenja planinarskih putova. Skrećemo desno prema Mališćaku. Nakon pola sata uspona i malo napornog hoda dolazimo do odvojka za Pliš(10 minuta). Preporučen je odlazak do samog Pliša kako ne bi propustili lijep pogled na Veliku. Vraćajući se nazad od Pliša, nastavljamo stazom te se priključujemo poučnoj stazi Turjak. Prepoznat ćemo ju po postavljenim drvenim tablama na kojima vidimo mnoge zanimljivosti. Nakon 5 minuta hoda dolazimo do kamenjara gdje raste mnogo zaštićenih vrsta proljetnica. Nailazimo na raskrižje poučne staze i planinarskog puta. Može se ići i jednim i drugim jer se nakon oko 800 metara spajaju oba puta. Hodamo dalje. Za pola sata nailazimo na putokaze. Lijevo je odvojak prema vidikovcu Mališčak do kojeg preporučamo otići i poučnoj stazi Turjak , koja vodi u Veliku. Dalje nastavljamo pravo te dolazimo za par minuta do raskrižja gdje je skretanje za novi odvojak. Desno je planinarska kuća Mališčak do koje je par minuta hoda gdje možemo vidjeti poseban vidik na vrh Papuka i južnu padinu Papuka. Nastavljajući pravo za desetak minuta naići ćemo na trase za odvojke prema planin. Kući Mališčak. Od posljednjeg odvojka ("izvor") 30 min. dalje je odvojak desno za planinarski put prema izvoru Veličanke i Velikoj.

Hodajući dalje za manje od 500m prelazeći preko tucaničke ceste nalazi se izvor Orahove vode gdje se nalazi i mala nadstrešnica. Skrećući desno nastavljamo prema Ivačkoj glavi. Nakon 15 min hoda još jedno raskrižje, lijevo za proplanak Vratnice i "Ulaz zvečevački" gdje je na vojnoj cesti raskrižje za vrh Papuka i za Zvečevo. Skrećemo desno te za 20 min dolazimo na točku Ivačku glavu, koja je jedna od najviših dostupnih točaka na Papuku. Nalazi se na 913 m/nm. Na vrhu se nalaze žigovi za dnevnike Hrvatske planinarske obilaznice i SPP-a.

Vraćamo se nazad istim putem, uz moguće varijacije u blizini planinarske kuće Mališćak te poučne staze Turjak. Staza je cijelim putem dobro obilježena planinarskim oznakama, te orjentacija nije teška.

Karta i visinski profil

Prijavite turu!

Savladanu turu možete prijaviti na dva načina:
1. izravno sa terena koristeći mobilni uređaj preko stranice za članove. Približna točka za prijavu ture je na samom vrhu Ivačka glava.
2. tako da pošaljete fotografiju na kojoj se vidite vi i križ sa natpisom Ivačka Glava koji se nalazi na vrhu.

Preuzmite GPS datoteke

Trasu ture možete preuzeti na svoje računalo i pogledati je u Google Earth programu ili je učitati u svoj GPS uređaj.

Preuzmi GPX datoteku Preuzmi KML datoteku

Znamenitosti u blizini

Planinarsko sklonište Mališćak

Planinarsko sklonište Mališćak je zidana kućica u šumi koja služi kao odmorište na pola puta iz Velike prema Ivačkoj glavi i vrhu Papuka i nalazi se na 734 metra nadmorske visine. Na gornjoj etaži kućice je spavaonica za 10 osoba, a u donjoj prostoriji na klupama može prenočiti još 5 osoba. Sklonište ima električnu rasvjetu, ali nema vode jer je obližnji izvor presušio. Obližnji vrh Mališćaka je vidikovac s preglednim vidikom na sve strane.

Crkva sv. Augustina u Velikoj

Današnja župna crkva sv. Augstina jedan je od najvažnijih i najstarijih sakralnih spomenika ovog dijela Slavonije. U Velikoj je već u 12. st. postojala crkva. Sadašnja crkva sagrađena je početkom 14. st., a od 1435. spominje se i samostan. Za vrijeme osmanske vlasti u Slavoniji jedino je u Velikoj bilo dopušteno vršiti vjerske obrede i zvoniti zvonima. Velički je samostan u to doba sjedište znamenitog fra Luke Ibrišimovića koji upravo odavde vodi borbu za oslobođenje Slavonije od Osmanlija. U prvoj polovici 18. stoljeća barokizira se srednjovjekovna crkva i podiže se novi samostan. Nakon ukidanja franjevačkog samostana ruše se i samostanska krila, tako da je od nekadašnjeg kompleksa ostao samo torzo i crkva. U svom današnjem obliku crkva je gotičko barokizirano zdanje nastalo nizom dogradnji i pregradnji u kasnijim razdobljima.

Geopark Papuk

Papuk je od 1999. zaštićen kao Park prirode zbog izuzetno velike geološke i biološke raznolikosti i vrijedne kulturne i povijesne baštine. Status geoparka, Papuk je kao prvo takvo područje u Hrvatskoj, dobio 2007. godine. Geopark Papuk je tako postao dio europske i svjetske UNESCO-ve mreže geoparkova čiji su glavni ciljevi zaštita, edukacija i održivi razvoj.
Edukacijski centar i Centar za posjetitelje nalazi se u Velikoj i predstavlja glavni ulaz u Geopark Papuk. U neposrednoj blizini Centra su mnogi turistički i rekreacijski objekti (termalni bazeni, edukativna staza Lapjak, planinarske staze, poletište za paragliding te stijena za slobodno penjanje Sokoline). Stalna izložba u Centru pokriva najzanimljivije biološke, geološke i povijesne izloške s područja Geoparka. Posjetitelji imaju priliku otkriti geološko nasljeđe preko mnogih postera te izloženih geoloških uzoraka i kristala. Stalno je izložena i vrlo bogata zbirka fosila. Biološki izlošci između ostalog uključuju gnijezda različitih ptica i zbirku insekata. Arheološki izlošci obuhvaćaju predmete iz kasnog kamenog doba, ranog željeznog doba, ali i mnoge staklarske proizvode iz staklarskih manufaktura iz 18. stoljeća. Geopark posjetiteljima omogućuje vidjeti mjesta koja pričaju priču o planetu Zemlji staru 600 milijuna godina.

Turistički i ugostiteljski objekti

Buffet „Čiča Mata“

„Čiča Mata“ je jedan od najpopularnijih restorana u Slavoniji. Prekrasan ambijenat upotpunjuje bogata ponuda tradicionalnih domaćih jela temeljena na kontinentalnoj i mediteranskoj kuhinji. U gastronomskoj ponudi posebno se izdvajaju jela s ražnja i roštilja, jela ispod peke, razni riblji specijaliteti te kruh i kolači iz domaće radinosti. Ponuda jela se temelji na zdravoj domaćoj hrani, a sva jela su pripremljena od dnevno svježih namirnica. Ljubitelji vina mogu uživati u prvoklasnim vinima požeškog i kutjevačkog vinogorja.

Restoran Mališćak

Vrhunski restoran Mališćak okružen netaknutom prirodom nalazi se u Velikoj. U elegantno uređenom restoranu radi osoblje s višegodišnjim iskustvom. Ime je dobio po planini Mališćak smještenoj iznad restorana. Uz slavonske specijalitete, u ponudi je i bogata kolekcija vina, jela po narudžbi, te sladoled i kolači u slastičarnici. Restoran pruža i mogućnost smještaja. Trideset dvokrevetnih i sedam jednokrevetnih soba udobno su namještene i imaju prekrasan pogled na park prirode. Četiri bungalova imaju po četiri ležaja, vlastitu kuhinju i veliku terasu koja gleda prema prirodi.

Turistička zajednica Požeško-slavonske županije. Turistička zajednica Hrvatske