6. Na Roginom kamenu

5. Drugi, šumoviti dio staze

4. Ulazak iz vinograda u šumu

3. Iznad vinograda i Hrnjevca

2. Polazak kroz vinograde

1. Uz cestu nadomak Hrnjevca

Rogin kamen

Osnovni podaci

Dužina: 7km
Visinska razlika: 454m
Teren: Poljoprivredni put i šumski put te planinarska staza kroz šumu
Težina: 2/3
Potrebno vrijeme: 2.5h

Opis ture

Južne padine Papuka od Kutjeva do Vetova su poznate po svojim odličnim položajima za uzgoj vrhunskih vina. Proći ćemo kroz neke od tih vinograda i doći do jednog od najotvorenijih vidikovaca na Papuku s pogledom na cijelo kutjevačko vinogorje.

Krećemo iz Hrnjevca, sela do kojeg vodi skretanje lijevo na cesti Vetovo-Kutjevo. Vozimo se kroz selo do početaka vinograda na njegovoj sjevernoj strani gdje počinje tura.
Penjemo se cestom kroz vinograde sve do ruba šume te ulazimo u šumu uskim putem na desnoj strani vinograda. Put koji prolazi kroz šumu nije obilježen planinarskim oznakama i potreban je oprez. Postoji nekoliko razdvajanja puteva, a na svima treba birati najstrmiju varijantu prema sjeveru. Nakon malo više od pola sata izlazimo iz šume na proplanak, a nakon nekoliko minuta uspona s lijeve strane staze ćemo uočiti označenu planinarsku točku Rogin kamen sa žigom i upisnom knjigom.

Naša ruta ne ide dalje, ali ambiciozniji planinari mogu nastaviti jer se tom stazom može do Tromeđe i Lipa, prema planinarskoj kući Mlaka ili do Kapavca pa čak i do povijesnog srednjovjekovnog grada Ružice na sjevernoj strani Papuka. Pri povratku se vraćamo istim putem.

Karta i visinski profil

Prijavite turu!

Savladanu turu možete prijaviti na dva načina:
1. izravno sa terena koristeći mobilni uređaj preko stranice za članove. Približna točka za prijavu ture je na lokaciji Rogin kamen (najviša točka i odredište ture).
2. tako da pošaljete fotografiju na kojoj se vidite vi i Rogin kamen (natpis na kamenu).

Preuzmite GPS datoteke

Trasu ture možete preuzeti na svoje računalo i pogledati je u Google Earth programu ili je učitati u svoj GPS uređaj.

Preuzmi GPX datoteku Preuzmi KML datoteku

Turistički i ugostiteljski objekti

Vinarija Enjingi

Obiteljska tradicija potječe još iz 1890. godine kada je Koloman Enjingi posadio prvu lozu u Hrnjevcu na obroncima Krndije. Ljubav prema vinu i tajne podruma prenosile su se sve do danas.
Ivan Enjingi je prekinuo poslovni običaj prodaje vina u bačvama i ponudio ih u bocama. Vina u podrumima obitelji Enjingi nose eko markicu jer su neopterećena umjetnim zaštitnim sredstvima i nastaju u skladu s prirodnim zakonima. Vrhunska vina mogu se naručiti i preko webshopa direktno iz vašeg doma. U bogatoj ponudi vina ističu se vrhunska graševina, bijeli i crni kupaži Venje, chardonnay i zweigelt. Vinogradi su podignuti na osunčanim, južnim obroncima Krndije i prosječne su starosti 15 godina, dok postoje i oni brižno očuvani stariji od 35 godina. Osim degustacije vina, tradicionalnih slavonskih jela i kruha iz krušne peći, Enjingi nudi i mogućnost smještaja u većem broju apartmana i soba.
Prenoćište je također pogodno za organiziranje skupova, kongresa ili opuštenih vikenda s obitelji i prijateljima. U turističkoj ponudi su također i obilazak vinograda i podruma, šetnja parkom prirode Papuk, vožnja uređenim biciklističkim stazama i opuštanje uz slavonske tamburaše.

Restoran „Kutjevački podrum“

Restoran je smješten u neposrednoj blizini poznatoga kutjevačkog podruma. Bogata gastronomska ponuda uključuje specijalitete od divljači, jela s roštilja, ražnja i ispod peke, te kruh i kolače isključivo iz domaće radinosti. Između ostalog posebno se ističu izabrani specijalitete restorana kao što su Kutjevački odrezak i vinogradarski ćevap. Svi obroci su pripremljeni od provjerenih i dnevno svježih namirnica iz srca Slavonije i pripremaju se na tradicionalan slavonski način. Osim raznovrsne ponude hrane za sve ljubitelje dobre kapljice tu je i široki izbor vrhunskih hrvatskih vina Kutjeva d.d..

Vino Krauthaker

U vinskom podrumu Krauthaker njeguju se, dozrijevaju i proizvode vina svih berbi - od kasne do izborne berbe prosušenog grožđa. Zahvaljujući pogodnoj klimi i podneblju, te kvalitetnoj zemlji uzgajaju se i svjetski poznate sorte grožđa. Kroz vinograde prolazi 45,3 paralela koja, idući prema zapadu, povezuje svjetski poznata vinorodna područja poput Piemonta, Val du Rhone, Bordeaxua i Oregona. Krauthaker proizvodi čak 25 različitih etiketa vrhunskih vina. Za poslove obrade zemlje i vinove loze koriste se tehnike koje su se koristile prije sto godina.
Vina Krauthaker su svjetski poznata, a njihovu kvalitetu potvrđuju medalje i priznanja struke na mnogobrojnim ocjenjivanjima vina. Uz nagrade za Graševinu, posebo se ističe Chardonnay s položaja Mitrovac koji je dobitnik zlatne medalje na natjecanju Chardonnay du Monde 2002. godine, a Vino Sauvignon 2005. bilo je izabrano kao jedino vino iz Hrvatske koje je točeno u prvoj klasi na letovima aviokompanije Lufthansa.

Turistička zajednica Požeško-slavonske županije. Turistička zajednica Hrvatske