Kroz polja i lugove

Osnovni podaci

Dužina: 33km
Ukupna visinska razlika: 240m
Teren: asfalt
Težina: 1/3
Potrebno vrijeme: 2h

Opis ture

Staza je zanimljiva jer prolazi kroz tradicionalna slavonska sela te kroz brežuljkaste predjele bogate agrokulturom. Krećemo s rekreacijskog centra u Požegi. Orljavskom ulicom idemo na sjever do semafora na kojem skrenemo lijevo u Frankopansku ulicu te na drugom odvajanju skrećemo desno i vozimo prema Emovcima, Emovačkom Lugu i Novoj Lipi. U Novoj Lipi skrećemo lijevo prema Staroj Lipi gdje biramo desni smjer prema Jaguplijama i Skenderovcima. Od Skenderovaca slijedi lagani, konstantni uspon prema Požeškim Brđanima i Perencima. Slijedeći istu cestu dolazimo u Lučince gdje skrećemo desno prema Tornju. Na sljedećih nekoliko kilometara treba preći preko nekoliko dužih spustova i uspona. Iza Tornja se desno uključujemo na cestu prema Krivaju i Požegi i do Požege slijedimo konstantnu nizbrdicu kroz sela.

Karta i visinski profil

Prijavite turu!

Savladanu turu možete prijaviti na dva načina:
1. izravno sa terena koristeći mobilni uređaj preko stranice za članove. Približna točka za prijavu ture je:
Lat: 45.427564, Long: 17.843857 ili
N 45st 25’ 39.23”, E 17st 50’ 38.884”
2. tako da pošaljete fotografiju na kojoj se vidite vi te nešto što još moram smisliti i zadati u pozadini.
Za detaljnije obrazloženje kliknite na izbornik članovi.

Video info

U videu je korištena glazba:
Helios - Coast Off
(Type 2006.)

Preuzmite GPS datoteke

Trasu ture možete preuzeti na svoje računalo i pogledati je u Google Earth programu ili je učitati u svoj GPS uređaj.

Preuzmi GPX datoteku Preuzmi KML datoteku

Znamenitosti u blizini

Gradski muzej Požega

Zaslugom Julija Kempfa, istaknutog Požežanina, povjesničara, autora prve monografije o Požegi i gradonačelnika, osnovan je 1924. godine Gradski muzej.
Zaštitni znak Muzeja je barokna trgovačka građanska kuća Krauss s početka 18. st., koju je grad kupio za potrebe Muzeja 1953. godine. Muzej ima četiri odjela (Arheološki, Povijesni, Povijesno-umjetnički s galerijom i Etnološki) koja skrbe o 16 zbirki sa oko 30-tak tisuća predmeta. Zbog nedostatka prostora nisu izloženi: etnografska zbirka, umjetnička i numizmatičko-sfragistička zbirka (novac, medalje, značke i sl.). Jedne od važnijih zbirki su: feudalno doba, doba građanske klase, Lermanova zbirka i zbirka Miroslava Kraljevića. U knjižnici muzeja, osim stručnih i povijesnih djela, čuvaju se rijetke i stare knjige, djela pisaca Požežana i rukopisa. U posebnoj dvorani priređuju se izložbe likovnog, kulturno-povijesnog i pedagoškog sadržaja.

Trg sv. Trojstva

Požegu su još u 19. stoljeću zbog kulture nazvali „slavonska Atena“, a sami barokni Trg sv. Trojstva je središte grada i značajan spomenik kulture. Za Požegu se s pravom može reći da je to grad – spomenik zbog bogate kulturne baštine, koja svjedoči o bogatoj povijesti „Zlatne doline“.
Posebno mjesto zauzima Trg sv. Trojstva sa svojim nepravilnim trokutastim oblikom s boltama i baroknim pilom Presvjetog Trojstva. Na trgu se nalazi i franjevački samostanom s crkvom sv. Duha iz 13. stoljeća, crkva sv. Lovre s freskama iz 14. stoljeća, zgrada isusovačkog kolegija sagrađena 1711., prva zgrada Gimnazije iz 1726., stara Gradska vijećnica i zgrada muzeja.

Turistički i ugostiteljski objekti

Vinarstvo i vinogradarstvo Zrinščak

Obitelj Zrinščak ima dugogodišnju tradiciju uzgoja vinove loze i proizvodnje visokokvalitetnih vina. Sve je počelo s proizvodnjom prvih vina iz vlastitih nasada sorti graševine, rajnskog rizlinga i sivog pinota. Vinogradi se prostiru na obroncima Papuka u sklopu Kutjevačkog vinogorja, a najveći dio od njih zauzima graševina. Od novih sorti izdvajaju se kvalitetna vina Zweigelt, Muškat žuti te vrhunsko vino Muškat žuti izborna berba.

Zlatni lug

U srcu Zlatne doline, u malenom selu Donji Emovci, nalazi se seosko imanje Zlatni Lug. Imanje nudi mogućnost smještaja u moderno i elegantno uređenim sobama. Sobe su opremljene udobnim namještajem, dnevnim boravkom s čajnom kuhinjom, mini barom, modernom kupaonicom, visoko kvalitetnom video i audio tehnikom kao i bežičnim internetom.
Imanje se sastoji od dva dijela ukupne površine 70 hektara. Prvi dio sastoji se od ugostiteljskih objekata, prenoćišta, vinoteke, a drugi dio je sportsko-rekreacijskog sadržaja. Trenutačno imanje posjetiteljima nudi paintball, streličarstvo, dva ribnjaka za sportsko pecanje, uređene šetnice, biciklističke staze, malonogometni teren, teren za odbojku na pijesku, boćalište. Na imanju se nalazi i Slavonska kuća nastala preuređenjem stare slavonske štale, tako možemo vidjeti stare drvene grede na stropu, ciglene podove i životinjska korita.
Osim smještaja, Zlatni Lug nudi i mogućnost degustacije najboljih požeških vina u vinskom podrumu okruženom starim ciglama i lomljenim crijepom. Također možete kušati i suhomesnate specijalitete od domaćih slavonskih crnih svinja, domaći sir i razne delicije.

Turistička zajednica Požeško-slavonske županije. Turistička zajednica Hrvatske